LOCKDOWN LEESTIPS Boeken met betrekking op de Twense oorlogsgeschiedenis. Interessant om te lezen. Leuk om te geven deze feestdagen!
De illegaliteit
Hieronder vindt u een kort overzicht van de illegaliteit per groep in Enschede en Twente.
Groep Overduin - De hulp aan Joden
Ds. Leen Overduin is als christen er van overtuigd dat hij de vervolgden moet helpen. In de oorlog hielp hij de Joden en in de naoorlogse jaren heeft hij N.S.B.-ers geholpen.Na de razzia van 1941 waarbij meer dan honderd Joodse mannen uit met name Enschede maar ook uit andere Twentse steden en dorpen worden weggevoerd naar Mauthaussen komt Ds. Overduin in contact met de Joodse raad in Enschede. Overduin regelde onderduikadressen voor Joden waarvan bekend was dat ze binnenkort op transport zouden gaan. Daarbij werden de onderduikadressen soms met aandringen verkregen.
De Joodse raad bestond uit S.N. Menko, textielfabrikant, I. Van Dam, textielfabrikant, C.B. Sanders, procuratiehouder. Sanders is contactpersoon voor de illegaliteit. Sanders wordt samen met John van Gelderen opgepakt na verraad onderweg naar onderduikadres. Voorganger A. De Vries is actief in joods verzet. Overduin wist zelfs bij NSB-ers onderduikadressen te vinden. De groep Overduin werkte door het hele land.
Het bombardement op 10 oktober 1943 zorgde voor grote problemen voor de groep. Veel onderduikers waren na het bombardement op slag opnieuw dakloos.
Lees meer over Leendert Overduin en de groep Overduin in het boek van A. Bekkenkamp.
In 2015 is er een boek verschenen over é&eactue;n van de leden van de verzetsgroep Overduin. Het boek: >Jantina, Oorlog in een Engel van auteur Metje Blaak.
In 2015 verschenen boek: Predikanten in de frontlinie
Hierin onder andere uitgebreide informatie over Ds. Leendert Overduin. Predikanten in de frontlinie gaat over alle Nederlandse predikanten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werden gezet als gevolg van hun verzet. Dat verzet had allerlei vormen, van een gesprek op huisbezoek en jodenhulp tot gewapend verzet. Anders dan andere gevangenen legden predikanten in gevangenis en kamp veelal hun bijzondere positie niet af. Ook daar bleven zij zielzorger, en vaak – zij het clandestien – ook voorganger. In totaal zijn bijna veertig predikanten in Duitse hechtenis omgebracht. In dit boek wordt de consequentie van het verzet voor elk van hen beschreven.Bestel 'Predikanten in de frontlinie' hier
Bronnen:
Enschede 1940-1945, T. Wiegman.
Twente 1940-1945, G.J. Klokhuis
De illegalen, Coen Hilbrink
De illegaliteit in Twente, drs. A.H. Bornebroek
Knokploegen, Coen Hilbrink
Twente 40-45, Jan Haverkate & Gerard Vaanholt
Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.
Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente
Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:
- Knokploegen, Coen Hilbrink
- Twente 40-45, Jan Haverkate & Gerard Vaanholt
- Dirk van der Meer, De strijd van een verzetsman, Ties Wiegman
- Leven landschap, een cultuurgeschiedenis van het Lonneker Land en de vliegbasis Twenthe, Jan Schukkink