Wie is Jack

  • img

    Jack Oakley in de Warrent Officers & Sergeants Club in Brussel. 10 april 1946

    Jack Oakley

Jack Oakley is een negentienjarige Britse soldaat, wanneer hij op D-day+6 (12 juni 1944) in Normandië met een landingsvaartuig aan land komt en het invasiestrand op stapt. Zijn herinneringen aan die aankomst op het Europese strijdtoneel kun je hier lezen. Vanaf september 1944 houdt hij bij de opmars een dagboek bij en schrijft hij vrijwel dagelijks over de zaken die hem bezig houden.


De jaren dat hij in het Britse leger dient zijn de jaren die hem vormen van jongen tot man. In het begin is hij nog een naïeve jongeman die zich afzet tegen zijn superieuren. Pas later gaat hij zich realiseren dat die het beste met hem voor hadden.


Na de oorlog is Jack erg betrokken bij de veteranenorganisatie van de 49ste Infanterie Divisie. Hij is lange tijd de hoofdredacteur van het verenigingsblad.

Enkele plaatsen waar Jack met de 49ste Britse (West Riding) Infanterie divisie verblijft zijn: Maasbree, Blerick, Roosendaal, Fijnaart, Willemstadt, Nijmegen, Bemmel, Valburg, Elst, Zetten, Heteren, Wageningen, Arnhem, Ede, Utrecht, Loenen, Amsterdam en Doorn.