Twente in WO2.
Lockdown Leestips
Voor de liefhebbers van de lokale oorlogsgeschiedenis. Nu we noodgedwongen meer binnen zitten is er wat meer tijd om eens een boek uit de kast te pakken. Mocht je op zoek zijn naar een leuk cadeau idee of zelf wat meer achtergronden willen lezen. Wellicht zijn deze boeken wat voor jou. Als je ze direct via onderstaande links vanaf onze site bestelt dan help je ook meteen om deze site in de lucht te houden, zonder dat je zelf meer betaalt. Heeft u zelf een tip. Geef hem door via: info@secondworldwar.nl.
Twente 40-45
Het boek van Jan Haverkate en Gerard Vaanholt is in 2015 uitgebracht. Het is een fotoboek, waarin van allerlei facetten van de oorlog in Twente bijzondere foto’s worden uitgelicht. Dit mooie boek is nu voor een klein prijsje te koop.
De lijst Haeck
In veel families gaan wel verhalen de ronde over mensen die geallieerde piloten hielpen. Benno van Helden heeft zich vastgebeten in het verhaal over een man die in deze regio wellicht wel de grootste rol heeft gespeeld bij die hulp aan geallieerde vliegers en aan ontsnapte krijgsgevangenen. Van Helden slaagt er in zijn boek in om een duidelijk beeld te scheppen hoe de hulp aan geallieerde vliegers er daadwerkelijk aan toe ging. Hij schuwt er niet voor om mythes te ontkrachten en de romantiek die voor velen hieraan verbonden is op zij te schuiven. Een aanrader.
Armoured Guardsman (engelstalig E-book)
Voor de mensen die al iets weten van de bevrijding van Enschede zal de strijd om de Lonnekerbrug waarschijnlijk niet onbekend zijn. De Britse Guards armoured divisie verloor op 1 april 1945 bij de brug in Enschede meerdere tanks en verkenningswagens. Daarbij vielen meerdere doden en gewonden aan bij zowel de Britten als bij de Duitse verdedigers. Tankcommandant Robert Boscawen, die de aanval op de brug leidde, schreef zijn memoires op in het boek Armoured Guardsman. In het boek uiteraard uitgebreid aandacht voor de actie bij de brug, maar ook veel aandacht voor de vele gevechten die de divisie in 1944 en 1945 moest leveren in Normandië, België en Nederland voordat ze in april Twente bereikten. Wie wil weten hoe de bevrijders zelf de oorlog beleefden Moet dit Engelstalige boek zeker eens lezen.
No moon tonight (engelstalig)
De luchtoorlog heeft tijdens de tweede wereldoorlog een grote stempel gedrukt op Twente. De aanwezigheid van het nachtjagervliegveld Twente en het feit dat Twente op de aanvliegroute naar het industriële hart van Duitsland lag. Don Charlwood was een Australische piloot, die met een Lancaster bommenwerper voor de RAF vloog. Hij was een van diegenen die ’s nachts over Twente vloog. Zijn boek geeft een goed beeld van de moeilijkheden waar deze jonge mannen mee te maken kregen en laat goed zien hoe primitief het vliegen in die tijd vaak nog was. Het boek op zichzelf is al erg interessant, maar wat het voor ons extra bijzonder maakt is dat Don een goede vriend was van Edward (Ted) Laing, de piloot van de Lancaster die op 21 januari 1943 in het centrum van Enschede neerstortte.
Levend landschap
Jan Schukkink heeft de geschiedenis van het gebied rondom vliegveld Twente in hoofdlijnen beschreven. Met een toegankelijke schrijfwijze is dit een prima instapboek voor degenen die meer willen weten over de rijke geschiedenis van dit bijzondere landschap. Niet alleen de geschiedenis van het vliegveld zelf komt aan bod, maar met name ook de periode voor die tijd. Afgezien van wat kleine misinterpretaties over de nog bestaande bebouwing een prima boek met veel informatie.
Onder de nazihiel - Gerrit Zijlstra een tiener tijdens de tweede wereldoorlog
Gerrit Zijlstra was pas dertien toen hij in de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd gewekt door een ongewoon geluid: een lange stoet Duitse bommenwerpers en transportvliegtuigen passeerde zijn woonplaats Enschede, op weg naar het westen. In Onder de nazihiel wordt op indringende wijze duidelijk gemaakt welke invloed de Tweede Wereldoorlog had op het leven van een tiener, die, hoewel nog jong, de gebeurtenissen intensief beleefde, mede door de uitbreiding van het gezin met twee Joodse meisjes in 1942. Hij was zich er terdege van bewust wat de consequenties zouden zijn als de nazi's de meisjes zouden ontdekken. Maar Onder de nazihiel gaat niet alleen over het voortdurende gevoel van dreiging, of over de bombardementen waaraan Enschede gedurende de oorlog werd blootgesteld. Ook alledaagse zaken passeren de revue, zoals de lessen op school, de kinderen in de klas, maar altijd tegen de achtergrond van de oorlog. Talloze aangrijpende herinneringen, aangevuld met belangrijk archiefmateriaal, bieden een caleidoscopisch beeld van Enschede in oorlogstijd. Bovendien laat Gerrit Zijlstra zien hoe de indrukken die hij zo jong opdeed van blijvende invloed zijn geweest op zijn verdere leven.
Enemy under our roof - verschenen in 2020 (engelstalig)
A Childhood Memoir from the Nazi-occupied Netherlands 1940 - 1945 by Johanna M. W. F. Lemke. Johanna Lemke groeide als kind tijdens de oorlog op in Hengelo. Haar boek waarin herinneringen en fictie elkaar ontmoeten is uitgebracht in 2020.